Att vara fotbollsförälder i Fruängens IF

Ledarna är oftast föräldrar, precis som du. De ställer upp frivilligt och utan ersättning för att ge Er en positiv idrottsupplevelse.

• Stötta ditt barn genom att uppmuntra och visa intresse för laget.

• Lär ditt barn att hårt arbete och att alltid göra sitt bästa är viktigare än seger, på det viset kan ditt barn alltid bli en vinnare.

• Låt barnen sätta sina egna mål. Spelarens förväntningar är inte alltid lika höga som dina. Barn spelar fotboll för att det är roligt. Tänk på att det är ditt barn som spelar fotboll – inte du.

• Uppmärksamma bra spel vare sig det är ditt barns lag eller motståndarlaget som står för det. Heja alltid på ett positivt sätt.

• Hjälp spelaren att komma i tid och rätt utrustad till match och träning. Meddela alltid frånvaro till ledare.

• Alla domare gör sitt bästa. Ingen kan se allt. Låt domaren döma matchen.

• Ditt uppträdande präglar andra människors och föreningars bild av Fruängens IF.

• Följ så ofta som möjligt ditt barn till träning och match när de är små. När de sedan klarar sig själva är det viktigt att med jämna mellanrum komma och titta på både träning och matcher

• Fråga om matchen var spännande och rolig – inte bara om resultaten eller målgörarna.

• Vid feber, halsont eller skada ska barnet inte spela fotboll

Trivselregler

Någonting händer med många av oss vuxna när vi ser våra barn tävla.

Plötsligt kan sansade vuxna förvandlas till adrenalinstinna vildar som skriker och tjoar som om det vore VM-final, när det är match mellan 8-åringar i knatteserien.

Det kan vara vuxna som tvingar barnen att delta fast de inte vill och medvetet eller omedvetet försöker uppfylla sina egna drömmar genom barnen.

Åtta av tio barn tycker trots allt att deras föräldrar sköter sig ganska bra, men var femte pojke mellan 8 och 12 år känner en negativ press från sina föräldrar i samband med idrott.

I boken Vett och etikett, (Svenska FotbollFörlaget AB) som alla föräldrar,kan köpa eller låna på biblioteket, varvas goda och dåliga exempel ur verkligheten med forskning och fakta om barn och idrott.

Den kan användas som studiematerial i föräldragrupper, men kan även läsas hemma i soffan – eller varför inte ge den till någon som behöver

Ledare

Det är vi föräldrar som skapar möjligheterna för våra barn att få en meningsfull fritidssysselsättning.

Vi kan aldrig räkna med att ”någon annan” skall ta hand om våra barn

Vi måste hjälpas åt allihop.

Det finns många arbetsuppgifter i en fotbollsförening. Så säker finns det något som passar just dig.

Har du kanske spelat lite boll själv, och /eller har ett intresse att någon timme i veckan

Spela, leka och lära tillsammans med ditt barn och han/hennes kamrater.

Som ledare i Fruängens IF erbjuds du utbildning enligt en ”utbildningsstege” som börjar med ”Att träna och leda små lirare” för att sedan klättra mot mer avancerad utbildning. Vill Ni vara delaktiga, hör av er till oss via "Kontakt" sidan och märk ämnesraden med "Bli ledare". Tack på förhand!